Tussenrapporten Nederlandse les uitgereikt aan Oekraïense vluchtelingen

16 dagen geleden gepubliceerd

Op dinsdagavond 26 maart heeft wethouder Pauline Joosten in het Trefpunt in Zevenbergen de tussenrapporten voor Nederlandse les uitgereikt aan ongeveer 40 Oekraïense vluchtelingen. Deze vluchtelingen nemen deel aan de lessen, die verzorgd worden door Stichting Taalideaal in opdracht van de gemeente Moerdijk.

Nederlands leren om deel te nemen aan de samenleving

Stichting Taalideaal is sinds afgelopen zomer belast met het onderwijzen van de Nederlandse taal aan meer dan 80 Oekraïense vluchtelingen. “We willen dat vluchtelingen uit Oekraïne Nederlands leren zodat ze volledig deel kunnen uitmaken van onze samenleving. Taal is cruciaal voor het vinden van passend werk”, aldus wethouder Joosten.

Inzet van professionals en vrijwilligers

Stichting Taalideaal verzorgt de taallessen met de hulp van haar drie professionele docenten en zeven taalvrijwilligers. Deze vrijwilligers assisteren de docenten tijdens de lessen.

Taalniveau A0 tot A2

De Oekraïense vluchtelingen krijgen vier uur per week les, waarbij ze het taalniveau van A0 tot A2 bereiken. Met dit niveau kunnen mensen eenvoudige informatie en zinnen begrijpen en bijvoorbeeld de weg vragen of hulp krijgen in de supermarkt. Voor langere gesprekken is dit niveau nog niet voldoende. De tussenrapporten laten de huidige stand van zaken van het taalniveau van de deelnemers zien. Voor de zomer zal er een officiële toets zijn die aangeeft op welk niveau ze dan zijn. Voor verdere ontwikkeling van het taalniveau kunnen ze gebruik maken van bestaande voorzieningen zoals het Taalcafé in de bibliotheek.