Tegelwippen voor een groener Moerdijk

4 maanden geleden gepubliceerd

Het Nationaal Kampioenschap Tegelwippen is weer begonnen. Het doel van deze landelijke actie is om zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. Moerdijk doet dit jaar voor de tweede keer mee. Niet alleen het klimaat profiteert van deze actie, maar ook de inwoners van Moerdijk zelf, want de tegels kunnen geld of prijzen opleveren.

Hoe het werkt

Het principe van het tegelwippen is eenvoudig: haal de tegels uit je tuin en vervang ze door planten. De tegels kunnen vervolgens worden opgegeven in de Tegelteller op de website van het Nationaal Kampioenschap Tegelwippen. Daarmee maak je kans op mooie prijzen.

Pegels voor tegels

De gemeente Moerdijk voegt daar nog een extra stimulans aan toe. Als je samen met bijvoorbeeld je sportclub, dorp of wijk aan de slag gaat, kun je geld verdienen met de tegels. Alle Moerdijkse verenigingen, maar ook de stads- en dorpstafels, kunnen meedoen. Samen met de gemeente kies je een actieweekend. De gemeente zorgt dan voor een container op de locatie waar mensen tegels kunnen inleveren. Na afloop worden de tegels geteld en krijg je € 5 per vierkante meter (ongeveer 11 tegels) voor jouw vereniging, wijk of woonplaats.

Geveltuintjes

Je kunt ook tegelwippen in je eigen tuin of op het terrein van jouw club. Maar soms kun je ook gemeentetegels wippen, bijvoorbeeld voor een geveltuintje. Hier zijn echter wel voorwaarden aan verbonden: zo moet er altijd minimaal anderhalve meter vrije loopruimte overblijven en mag een geveltuintje niet breder zijn dan 30 cm en langer dan 6 meter.

Een groener Moerdijk

Ook tegels die de gemeente zelf vervangt tellen mee. Dit past goed binnen de visie van Moerdijk om te vergroenen. Wethouder Bennie Blom legt uit dat dit volop in gang is gezet. Het vervangen van steen door groen heeft veel voordelen. Het voorkomt wateroverlast, zorgt voor koelte in tijden van hitte, houdt water vast bij droogte en biedt leefruimte aan bijvoorbeeld bijen en vlinders. Er zijn al projecten gestart in Fijnaart, Zevenbergschen Hoek en Langeweg. Dit jaar en de komende jaren worden in alle dorpen en steden van Moerdijk bijeenkomsten georganiseerd. Iedereen die wil meedenken over hoe zijn dorp of stad groener kan, is van harte welkom.