Politie vindt ruim 400 kilo professioneel vuurwerk na anonieme tip

6 maanden geleden gepubliceerd

In Zevenbergen heeft de politie honderden kilo’s professioneel vuurwerk gevonden in een woning en de aanhangwagen van de bewoner. De vondst volgde op een anonieme tip over de aanwezigheid van grote hoeveelheden vuurwerk in de woning.

Gevaarlijk vuurwerk in particuliere handen

Professioneel vuurwerk kan levensgevaarlijk zijn als het in handen komt van particulieren. Het heeft in het verleden geleid tot ernstige brandschade en ongelukken met slachtoffers die ledematen hebben verloren en oog- of gehoorschade hebben opgelopen, waaronder jonge kinderen.

Snelle interventie

Na de anonieme tip gingen agenten direct naar het pand voor onderzoek. In de woning vonden ze grote dozen met ongeveer 225 kilo professioneel vuurwerk. In een nabijgelegen geparkeerde aanhangwagen vonden ze nog eens ruim 200 kilo vuurwerk. Al het vuurwerk is in beslag genomen.

Aanhoudende strijd tegen professioneel vuurwerk

Professioneel vuurwerk blijft een groot veiligheidsprobleem. De politie, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILenT) en het Openbaar Ministerie zetten hun inspanningen voort om de handel in professioneel vuurwerk te bestrijden. Niet alleen de verkoop, maar ook de aankoop van professioneel vuurwerk door particulieren is strafbaar, met een maximale gevangenisstraf van 6 jaar.

Als professioneel vuurwerk in een pand wordt gevonden, wordt ook de gemeente betrokken, die kan besluiten het pand te sluiten. Dit geldt ook voor woningen. Na deze vondst in Zevenbergen is de gemeente direct geïnformeerd en zal maatregelen nemen tegen de bewoners.

Melden van verboden vuurwerk

Als je vermoedt dat ergens verboden consumentenvuurwerk wordt verhandeld of vervoerd, kun je dit altijd melden bij de politie. Dit kan ook anoniem worden gedaan via Meld Misdaad Anoniem.