Onderzoek in haven van Moerdijk leidt tot arrestatie en ontdekking van ladingdiefstallen

5 maanden geleden gepubliceerd

Een 58-jarige man is op woensdag 28 februari aangehouden in zijn woning in Heerle door de Zeehavenpolitie Zeeland-West-Brabant. De man wordt verdacht van zeven ladingdiefstallen in 2023, met een totale schade van meer dan 600.000 euro.

Ladingdiefstallen

Het politieonderzoek startte na de diefstal van een lading zonnepanelen ter waarde van bijna 100.000 euro in de haven van Moerdijk, ontdekt op 15 juni 2023. Uit het onderzoek bleek dat de verdachte, naast de diefstal in Moerdijk, tussen 17 mei en 18 december meerdere andere ladingdiefstallen had gepleegd. Deze vonden plaats in onder andere Rotterdam, Breda, Rijsbergen, Waddinxveen en Etten-Leur. In totaal werden meer dan 3.700 zonnepanelen ter waarde van 400.000 euro en twee ladingen alcoholische drank en gereedschap gestolen.

Hennepkwekerij

Bij de aanhouding van de verdachte werd in zijn woning een hennepkwekerij aangetroffen. Deze was op het moment van de vondst niet in werking. De kwekerij is in beslag genomen en zal worden vernietigd. Ook werd er 410 gram hennep en een middel voor de productie van synthetische drugs in beslag genomen. De man is voor verder onderzoek en verhoor naar een politiecellencomplex gebracht en zit nog vast.

De Zeehavenpolitie

De Zeehavenpolitie bestaat uit wijkagenten die in de havens surveilleren, recherchemedewerkers die opsporingsonderzoeken doen, en informatiemedewerkers die analyses maken. Dit team doet onderzoek naar diverse vormen van criminaliteit, waaronder verdovende middelen, milieu, diefstal en smokkel, witwassen en arbeidsuitbuiting. Het team is mede mogelijk gemaakt dankzij het mainportprogramma van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, dat geld beschikbaar stelt om de zeehavens in Zeeland en West-Brabant weerbaar en veilig te maken. De criminaliteit in de zeehavens wordt bestreden in samenwerking met de gemeenten Vlissingen, Borsele, Terneuzen en Moerdijk, het Openbaar Ministerie, de Douane, de Koninklijke Marechaussee, de Belastingdienst en de havenbedrijven North Sea Port en Port of Moerdijk.