246 kilo vuurwerk ontdekt in woning in Fijnaart

9 maanden geleden gepubliceerd

In een woning in Fijnaart heeft de politie op donderdagmiddag 2 november een grote hoeveelheid vuurwerk aangetroffen. Het gaat om zowel professioneel als zelfgemaakt vuurwerk. Er is niemand aangehouden in verband met de vondst.

Onderzoek door de politie

Naar aanleiding van een vermoeden dat er mogelijk een grote hoeveelheid vuurwerk opgeslagen lag in de woning, startte de politie een onderzoek. Bij binnenkomst troffen zij het vuurwerk aan. Vanwege het gevaar van de hoeveelheid en de zelfgemaakte aard van een deel van het vuurwerk, werd de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) ingeschakeld. In totaal is er 246 kilo vuurwerk in beslag genomen.

Gevaar van professioneel vuurwerk

Professioneel vuurwerk kan levensgevaarlijk zijn als het in handen komt van particulieren. Het is in het verleden de oorzaak geweest van ernstige brandschade en vele ongelukken, waarbij slachtoffers ledematen verloren en oog- of gehoorschade opliepen. Ondanks de gevaren, blijft de handel in professioneel vuurwerk een groot veiligheidsprobleem. De politie, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILenT) en het Openbaar Ministerie zetten hun inspanningen voort om deze handel te bestrijden.

Het is niet alleen strafbaar om professioneel vuurwerk te verkopen, maar ook om het als particulier te kopen, zelfs online. Op de handel en het bezit van professioneel vuurwerk staat een maximale gevangenisstraf van 6 jaar.

Meldingen maken

Mensen die vermoeden dat er ergens (verboden) consumentenvuurwerk wordt verhandeld, getransporteerd of opgeslagen, worden verzocht dit te melden bij de politie. Dit kan via 0900-8844, maar ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000 of digitaal.